Liefdadigheid op de meir

 

“Verdomme, weeral” dacht ik toen ik weer maandagochtend op stond om naar school te gaan. Natuurlijk nooit prettig om op maandag op te staan, en dan al zeker niet voor school. Daar zijn wel prettigere dingen voor. Maar het was midden mei en de zon scheen in de ochtend al, nog lang zo slecht nog niet dus. Eerst een halfuur op de “boemel”trein die natuurlijk weer overvol zat op een maandagochtend. Ik kom aan in het centraal station van Antwerpen, een uur te vroeg. Want mijn treinen komen nooit uit met de tijdstippen wanneer ik les heb, typisch

 

Maar aangezien de zon scheen en ik overschot van tijd had, besloot ik om naar de Groenplaats te wandelen in plaats van de tram te nemen. Eerst over de Keyserlei waar het weer goed stonk naar rioolputten die ni fatsoenlijk gekuist waren. De standaard goesting om de Mc Donalds of Quick binnen te wandelen even verbijten en voor je het weet was ik op de Meir. Ik associeer de Meir altijd uiteraard met winkels en dergelijke maar ook met zwervers. Ik vind dat er op de Meir ontzettend veel zwervers zitten. Niet onlogisch natuurlijk, er lopen dan ook dagelijks tienduizenden mensen over.

 

Ik probeer elke keer enkele centen bij deze mensen te gooien, en eigenlijk het liefst bij de mensen die wat talent hebben, die een instrument bespelen. Of mensen die een hond naast zicht hebben, daar heb ik ook altijd medelijden mee, ook al klinkt dat raar. En dan gebeurde er iets wat ik nog nooit had gezien. Er ging iemand naast een zwerver zitten en vroeg of die zijn hoed mocht lenen. Vanaf het moment dat die man de hoed had gekregen, kwamen er muzikanten van overal. Die begonnen luide en mooie muziek te spelen met de nodige dansjes. Het trok enorm veel aandacht en voor je het wist stond iedereen er rond naar te kijken.

Als het optreden gedaan was ging die man met diezelfde hoed rond bij iedereen voor geld. Hij gaf het daarna uiteraard terug aan de zwerver. Prachtig gebaar was dit. Ik had echt het gevoel van : “ faith in humanity : restored” .

Nu maar hopen dat de zwerver er geen drank of drugs van gekocht heeft.

 

  • Siebe